اصطلاحات باربری و حمل و نقل بار
اصطلاحات حمل بار:
شرکت اتوبار:
شرکت هایی که وظیفه شان
باربری در داخل و یا خارج از شهرها بصورت زمینی است.
شرکت های باربری:
شرکت هایی که به انتقال و جابجایی بار و اجناس و کالاها از هر طریق ممکن (زمینی، هوایی و یا دریایی) مشغول است، اطلاق می شود.
- کارگر حمل بار:
کسانی که در زمینه جابجایی و حمل بار به مشتریان خدمات می دهند و در واقع وظیفه آنها بسته بندی، حمل بار به درون خودروهای باربری و سپس حمل آنها به محل مورد نظر می باشد.
بارنامه:
از رایج ترین اصطلاحات باربری است، درواقع سند مالکیت کالایی است که فرستنده جهت جابهجایی کالا به شرکت حمل بار واگذار میکند.
دستگاه چسب زن:
در حالت کلی دستگاه و وسیله ای است که در بسیاری از مراکز از جمله فرودگاه ها، فروشگاه ها و یا مغازه ها جهت چسباندن چسب بر روی کارتن ها و جعبه ها مورد استفاده قرار می گیرد. اما هنگام اسباب کشی، نوع دستی آن معمولا مورد استفاده قرار می گیرد.
اسباب کشی:
جابجایی و انتقال اسباب و اثاث از مکانی به مکانی دیگر.
جعبه و کارتن اسباب کشی:
جعبه ها و کارتن هایی که جهت بسته بندی و حمل اسباب و لوازم بکار گرفته می شوند.
ماشین اسباب کشی:
خودروهایی از نوع وانت، کامیونت و یا کامیون و یا تریلی که جهت حمل بار، اجناس و کالاها مورد استفاده قرار می گیرند. مانند وانت نیسان، وانت پیکان، وانت مزدا، خاور و غیره.
بسته بندی وسایل:
گذاشتن وسیله ها و لوازم شخصی یا اداری در جعبه و کارتن ها و سپس چسباندن درز آنها با وسیله چسب زن دستی.
Hand Truck:
وسیله ای است که در بعضی از کشورهای خارجی، جهت حمل بسته ها و جعبه ها در کارخانه ها، بندرگاه ها، فروشگاه ها و به خصوص زمان حمل بار و اثاثیه بکار می رود.
فریت بار:
به معنای بسته بندی و ارسال بار و لوازم زندگی اشخاص به خارج از کشور است. (مثلا کسانی که قصد مهاجرت دارند)
کارگو:
بسته بندی و ارسال بار و کالاهای تجار و بازرگانان به خارج از کشور (معمولا از راه دریایی و یا زمینی) می باشد.
بیمه باربری:
بیمه ایست که در آن جهت تضمین سلامت رسیدن بار به مقصد، انجام می شود.
بار متحرک :
باری است در زمان حرکت وسیله و یا خودروی حمل کننده بار (وانت، کامیون، تریلی و ...) ممکن است جابجا شود. مانند دام و طیور، گوشت و مایعات، برخی قطعات و غیره
بار فله ای:
برخی از اقلام و کالاها بدلیل اینکه بصورت کلی و حجمی در بازارها به خرید و فروش می رسند، این گونه بارها نیازمند بسته بندی خاصی نیستند ولی در کانتینرهای خاص بارگیری و جابجا می شوند.
بارهای محاط:
برخی بارها که در بخش عقب خودروهای باربری، نیازمند بسته شدن و احاطه شدن با استفاده از طناب، پارچه، باربند و غیره هستند. بطوریکه بصورت کامل آن روی بار پوشیده شود.
باندل:
برخی محموله های چوبی و یا فلزی مانند لوله های کم قطر و نسبتا نازک، اتصالات و صفحات آهنی و یا انواع مشابه چوبی آنها.
عداتول:
یا کیسه و گونی های حاوی بارهایی مانند پنبه و شکر که دارای حجم زیاد و به نوعی متراکم هستند.
بارعام:
باری که دارای حجم و شکل استاندارد خاصی نبوده و مقدار آنها معمولا متغیر است. استفاده می شود . مثلا بشکه، جعبه ، کارتن و غیره سیمان، قیر، شکر، لوله، چوب ، میلگرد و...
بارگیر:
بخش عقب خودروهای باربری که از آن جهت حمل بار استفاده می شود.
وانت بار:
وسیله نقلیه ای که کابین جلوی آن مشابه خودروهای معمولی است ولی عقب آن دارای بارگیر جهت جابجایی و حمل بار می باشد.
کانتینر:
نوعی جعبه بزرگ از جنس فلز است که جهت حمل کالا با استفاده از قطار، کشتی و یا کامیون، مورد استفاده قرار می گیرد. کانتینرها دارای ابعاد خاصی از لحاظ استاندارد هستند. استفاده از کانتینر موجب بالاتر رفتن ایمنی کالاها و سهولت بارگیری و تخلیه – به خصوص در بندرگاه ها – می شود.
کامیون:
نوعی خودرو که صرفا جهت انتقال و جابجایی بار و اسباب و اثاثیه ساخته و طراحی می شود. بخش بارگیر آن، بر خلاف خودروهای وانت بار، بزرگ تر است و معمولا جهت جابجایی بارهای با حجم زیاد استفاده می شود. کامیون ها بر حسب کاربرد و یا نوع استفاده و کاربری، دارای انواع مختلفی هستند از جمله:
کامیونت، کمپرسی، میکسر (مخلوط کن) ، مسقف ، اتاق دار، لبه دار و ...